Kredin.com Yazarları
15.03.2024

Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notu, finansal derecelendirme sistemine göre verilen bir puandır. Bireylerin veya işletmelerin kredi geçmişini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Sayısal bir değerle ifade edilir. 0, henüz finansal hareketliliği başlamamış bireylerin sahip olduğu kredi notudur. Normal şartlarda en düşük kredi notu 1’dir. En yüksek puan ise 1900’dür. Notunuza göre risk düzeyiniz tespit edilir. 0-699 puan arası en riskli gruptur. 700-099 puan arası orta risk grubuna dâhildir. 1100-1499 arası notlar az risklidir. 1500-1699 arasındaki kredi notları iyi sayılır. 1700-1900 arası kredi notu ise çok iyidir.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu, adınıza düzenlenen finansal rapor üzerinden hesaplanır. Bu raporda kredi geçmişiniz, finansal alışkanlıklarınız ve borç ödeme düzeniniz gibi bilgiler yer alır. Bankalarla hiç çalışmanız olmadıysa veya son 5 senedir aktif değilseniz kredi notunuz 0’dır. Son 5 yıl içinde finansal sebeplerle yasal takip geçirdiyseniz notunuz 1-699 arasıdır. 5 sene içindeki finansal faaliyetleriniz düzensizse veya gelirinizden fazla borcunuz varsa notunuz 700-1099 arasında olabilir. Kısa vadeli düzensizlikler yaşadıysanız veya kredi notunuzu son anda toparladıysanız 1100-1499 aralığına girmiş olabilirsiniz. Bankalarla çalışmalarınız dengeliyse ve borçlarınızı ödeyecek yasal gelire sahipseniz notunuz 1500-1699 arasında olabilir. Son 5 yıl içinde finansal faaliyetleriniz düzenliyse ve borcunuz gelirinize göre çok düşükse kredi notunuz muhtemelen 1700-1900 aralığındadır.

 

Bu hesaplama, elbette farazîdir. Gerçek puanınızı öğrenmek için E-devlet kredi notu aracını kullanmanız mümkündür. Bu işlem için risk merkezi raporu başvurusu yapmanız yeterlidir. Findeks’in resmi sitesi ve müşterisi olduğunuz bankanın mobil şubesinden de kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Kredi Notu Neden Düşer?

Kredi puanının %45’ini ürün ödemeleri oluşturur. Son ödeme tarihinden sonra yaptığınız her işlem kredi notunuzu düşürür. Puanın %32’si mevcut hesap ve borç durumuyla alakalıdır. Kapanmış kredilerinizin ödeme geçmişi, mevcut borç bakiyeniz ve limitleriniz puanınızı etkiler. Notunuzun %5’ini ise yeni kredili ürün açılışları oluşturur. %18’i de kredi kullanım yoğunluğundan etkilenir. Yani yalnızca olumsuz finansal faaliyetler değil, hareketsizlik de kredi notunuzu düşürebilir. Dolayısıyla kredi notunun dengeye bağlı olduğunu söylemek mümkündür.

Ne Kadar Kredi Notuna Kredi Çıkar?

Notunuzun en az 1500 olması, kredi başvurularında rahat etmeniz anlamına gelir. Bu durumda daha düşük puanlı kullanıcıların endişelenmesi normaldir. Ancak notunuz ve başvurduğunuz kredi arasındaki ilişki, gelir durumunuza veya bankaya göre değişebilir. Kredi notu düşüklere kredi imkânı sunan bankalar mevcuttur. Kolay kredi adı altında sunulan bu kampanyalarda çoğunlukla belge ve kefil istenmez. Yani kredi konusunda hemen herkesin değerlendirebileceği bir fırsat bulması mümkündür.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Yüksek bir kredi notu, bireyin düşük risk grubunda olduğunu gösterir. Yani borcunuza sadık olduğunuzu kanıtlar. Yüksek not, size yalnızca kredi çekme şansı sunmaz. İş ortaklıkları ve benzerî mâlî işlemler için de avantaj sağlar. Genel finansal itibarınızı yükseltir. Findex kredi notu yükseltmek için öncelikle mevcut borç durumunuzu iyileştirmeniz gerekir. Kredili ürünleri de düzenli ödemeye başlamalısınız. Bankaların kredi notu yükseltmeye yönelik sunduğu ürünleri tercih edebilirsiniz. Finansal durumunuzu dengeleyerek kredi notunuzu yükseltmeniz mümkündür. 

Üç Ayda Kredi Notu Yükseltme Yolları

Kredi notu yükseltmenin hızlı yolları da vardır. 3 ayda kredi notu yükseltme yollarından ilki kart çıkarmaktır. Maaşınızın yattığı bankadan çıkaracağınız düşük limitli bir kredi kartını kullanıp taksitlerinizi düzenli ödeyerek kısa sürede notunuzu yükseltebilirsiniz. Kart ve fatura borçlarını kapatarak limitlerinizi düşürmek de size avantaj sağlar. Ayrıca tüm fatura ödemelerinizi banka üzerinden yapmak ve yeni bir krediye başvurmamak işinize yarar. Bu yöntemlerle kredi notunuzu aylık 100-150 puan kadar yükseltmeniz mümkündür. 


 
Paylaş

Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar

Avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi hesaplamak ve bankalara tüketici kredisi
başvurusunda bulunmak kredin.com’da güvenli ve ücretsiz!

Yapı Kredi
Akbank
Garanti BBVA
QNB Finansbank
Denizbank
ING Bank
EnPara
İş Bankası
Cepteteb
Teb
Alternatif Bank
Vakıfbank
ICBC Turkey
Anadolubank
Fibabanka
Halkbank
Ziraat Bankası
Burgan Bank
Otomobil kredilerinde maksimum vade G0 aydır. Sıfır araç için ve ikinci el araç için aldığınız taşıt kredisini G0 aya kadar vadelendirebilirsiniz. Geri ödeme yapacağınız vadeyi belirlerken ödeyebileceğiniz aylık tutarı göz önünde bulundurmanızda fayda var. Taşıt kredisi ipotekli bir kredi türü olduğundan borcunuzu ödeyememeniz durumunda banka tarafından aracınıza el konulabilir. Bu nedenle hesaplama yaparak aylık taksitlerin sizi zorlamayacağı tutarda ve uzunlukta kredi almanızda fayda var.
Kredi kartı bankaya borçlanmanızı sağlayan bir araç. Banka size verdiği borcun geri ödeneceğinden emin olmak ister. Bu nedenle banka, kredi kartı başvurunuzu incelerken bazı şartlar arar. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
● 18 yaşından büyük olmak
● Kredi notunun risksiz grupta yer alması
● Belgelenebilir gelire sahip olmak
Bankalar genel olarak kredi kartı başvurularında belge talep etmiyor ancak bilgilerinizin sistem üzerinden doğrulanamaması durumunda gelir belgeniz ya da SGK kaydınız talep edilebiliyor. Ayrıca bankanın inisiyatifi doğrultusunda geliriniz olmasa da düşük limitli kredi kartı alabiliyorsunuz. Bunun için banka ile birebir görüşmeniz gerekir.

Konut kredisi yapılandırma en basit anlatımıyla mevcut kredi borcunun, yeni bir kredi ile baştan planlanmasıdır. Yeniden yapılandırmada, o gün geçerli olan kredi yapılandırma faiz oranları ile hesaplanmış yeni bir ödeme takvimi oluşturulur.Duruma göre taksit tutarları artabilir ya da azalabilir. Genellikle iki durumda yapılır:
● Güncellenen konut kredisi faiz oranları, kredinin kullanıldığı dönemdeki faiz oranlarından düşük olması durumunda tüketicinin talep etmesi ile,
● Kredi borcununun ödenememsi ve U0 günlük sınıra gelinmesi durumunda bankanın önerisi ile.
Borcunuzu ödemekte zorluk yaşıyorsanız bankanızla görüşerek kredi yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.Konut kredinizi ödemekte zorluk yaşıyorsanız yapılandırarak aylık taksit tutarınızın düşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer U0 günlük gecikmeniz varsa yasal takibe girersiniz. Yasal takibe girmeden önce banka size yapılandırma teklif eder.  Bu olanaktan yararlanarak kredinizi yapılandırabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir zamanda da bankanızla görüşerek yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bu noktada belirtmek isteriz ki yapılandırma faiz oranları güncel faiz oranlarından ayrı belirlendiği için konut kredisi faizlerinin düşmesi, yapılandırma faiz oranının da düşeceği anlamına gelmez.
Kredi kartı borcunuzun sadece asgari tutarını ödemek bir süre sonra kredi borcunuzu ödeyemeyeceğiniz bir boyuta getirir. 3 dönem üst üste kredi kartınızı hiç ödememeniz halinde ise hakkınızda yasal takip başlatılır. Borcun sadece asgarisini ödemek de, asgari tutardan daha az ödemek de kredi kartı borcundan yasal takibe girmek de kredi notunuzu düşürür.
İleride yapacağınız kredi ve kredi kartı başvurularının olumlu sonuçlanabilmesi için ödemelerinizi düzenli şekilde gerçekleştirerek kredi notunuzu yüksek seviyede tutmanızı tavsiye ederiz. Yasal takibe girmemek için kredi kartı borcu nasıl ödenir diye düşünüyorsanız bankanızdan kredi kartı yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.
Konut ve Ev Kredileri İçin Gerekli Evraklar 2023;
● Başvuru formu
● Kimlik belgesi
● Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da vergi levhası)
● Serbest mesleğe sahip olanlar için ilgili meslek kuruluşundan alınmış
üyelik belgesi fotokopisi
● Şirket sahipleri için şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret
sicil gazetesinin fotokopisi
● Yapımına henüz başlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat
ruhsatı (bu noktada konut projesi ile bankanın anlaşması olması gerekmekte.)
● Yapımı henüz tamamlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat ruhsatı ve kat irtifakı belgesi
● Tamamlanmış binalardan alınacak konutlar için kat mülkiyeti tapusu fotokopisi
● Ekspertiz raporu (bankanın anlaştığı bilirkişiden hizmet alabileceğiniz
gibi kendiniz de dışarıdan bir bilirkişi tutabilirsiniz.)