Kredin.com Yazarları
15.03.2024

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Finansal durumunuz bazen hayatın hızına yetişemeyebilir. Bu gibi durumlarda bankalar size yardımcı olur. Onlarca bankanın sayısız teklifini değerlendirerek kendinize uygun bir kredi seçeneği bulabilirsiniz. Aldığınız kredi ile ihtiyaçlarınızı hızla giderir ve hayatı ertelemek zorunda kalmazsınız. Ancak kredi çekebilmek için şartları karşılamanız gerekir. Bu şartlar bankaya veya çekmek istediğiniz kredi türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak mutlaka karşılamanız gereken birtakım genel şartlardan söz etmek mümkündür. Kredi çekmek için şartlara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

 
  • Kanunen reşit olmak
  • Belgelenebilir gelir sahibi olmak
  • Minimum üç ay sigortalı olmak
  • Kredi notunun risksiz grupta yer alması
 

18 yaş, kredi çekme şartlarından ilkidir. Resmiyette reşit olmadan yaptığınız kredi başvuruları reddedilir. Sigortalı ve bordrolu çalışanlar için 18 yaşında kredi çekmek mümkündür. Ancak bu sigortanın kredi başvuru tarihinden en az 3 ay önce başlamış ve devam ediyor olması gerekir. Hatta bazı bankalar asgari süreyi 6 ay olarak belirlemiştir. Kredi çekmek için şartların sonuncusu risksiz bir kredi notuna sahip olmaktır. Kart ödemelerini düzenli yapmak, geçmişte alınan kredi taksitlerini disiplinli yatırmak ve güncel finansal durumunuzu dengeli olması gibi özellikler, kredi notunuzu olumlu yönde etkiler.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuruda bulunduğunuz bankanın nezdinde kredi çekmek için şartları karşılarsanız ön onaydan geçmiş olursunuz. Yani normal şartlarda 18 yaşın üzerindeki en az 3 veya 6 aylık maaşlı, sigortalı ve risksiz kredi notuna sahip tüm çalışanlar ön onaydan geçer. Ön onaydan geçtikten sonra gerekli tüm belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde bankaya ibraz etmeniz gerekir. “Bankadan ilk defa kredi çekmek istiyorum” diyenler, gerekli belgeleri öğrenmek için aşağıdaki listeye göz atabilirler.

 
  • Kimlik belgesi: Nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet kullanılabilir.
 
  • İkametgâh: Muhtarlıktan alınan ikâmetgâh belgesi veya başvuran adına düzenlenmiş herhangi bir fatura kullanılabilir.
 
  • Gelir belgesi: Çalışanlar için bordro veya imzalı mühürlü maaş yazısı gerekir. Serbest meslek sahipleri için ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve bilanço tablosu gereklidir. Çiftçiler için çiftçilik belgesi, arazi tapusu ve müstahsil makbuzu istenir. Emekliler için emekli maaşının yatırıldığı hesap cüzdanı talep edilir. Kira geliriyle geçinenlerin ise tapu, kira sözleşmesi ve kiranın düzenli ödendiğini gösteren hesap hareketlerini içeren belgeyi ibraz etmeleri gerekir.
 
  • SGK hizmet dökümü: Bu belge kişinin çalışma durumu göstermesi, dolayısıyla krediyi geri ödeme imkânı olup olmadığını göstereceği için talep edilir.
 

Tüm bankalar tarafından istenen genel belgeler bunlardır. Ancak bazı banka şubeleri sizden kefil isteyebilir. Ayrıca yüksek meblağlı kredi başvurularında hayat sigortası yaptırmanızı da talep edebilirler. Talepleri ve tüm belgeleri tamamladığınız takdirde kredi alma şartlarını karşılamış olursunuz. Geriye sadece başvurunuzun sonucunu beklemek kalır.

Kredi Kullanım Terimleri: İpotek, Rehin, Haciz

Resmî kredi şartları arasında sayılmasa da bazı terimleri bilmek size avantaj sağlar. Örneğin banka, borcunuza yani aldığınız krediye karşılık bir taşınmazı ipotek edebilir. Bu taşınmazlar çoğunlukla ev, araba veya arsadır. Böylece banka kendine güvence sağlar. Borç ödenmediği takdirde ipotek edilen mülkün kullanım hakkı bankaya geçer. İpotek alternatifi, yeterli kredi notuna sahip olmayan müşteriler veya yüksek meblağlı krediler için ortaya çıkar. 

 

Rehinin ipotekten farkı taşınır mallar için geçerli olmasıdır. Banka, borcun ödenmemesi halinde tahsis edilmek üzere birtakım mallara el koyabilir. Haciz hem taşınır hem de taşınmaz mallar için geçerlidir. İcra takip sürecinin kesinleşmesiyle beraber ortaya çıkar. Borç ödenmediği takdirde adlî ve idarî makamlar tarafından verilen kararla alacaklının borcuna karşılık gelen mal ve mülkler haczedilir. Borç tamamen ödendiğinde haciz kaldırılır.


 
Paylaş

Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar

Avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi hesaplamak ve bankalara tüketici kredisi
başvurusunda bulunmak kredin.com’da güvenli ve ücretsiz!

Yapı Kredi
Akbank
Garanti BBVA
QNB Finansbank
Denizbank
ING Bank
EnPara
İş Bankası
Cepteteb
Teb
Alternatif Bank
Vakıfbank
ICBC Turkey
Anadolubank
Fibabanka
Halkbank
Ziraat Bankası
Burgan Bank
Taşıt kredisi başvuru için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
● Nüfus Cüzdanı, sürücü belgesi yada pasaport aslı ve fotokopisi.
● Araç kredisi başvurusu yapacak kişinin en güncel elektrik, su, telefon,doğal gaz faturaları veya ikametgah belgesi.
● İş türüne göre talep edilen evraklar, emekliler, maaşlı çalışanlar ve şirketi olan kişilere göre farklılık gösterir. Maaşlı çalışanlardan talep edilen gelir belgesi, son 1 yıla ait maaş bordrosudur. Emeklililer için, emekli tanıtım kartı ve aylık emekli maaşını içeren banka hesap cüzdanıdır. Şirketi olan kişiler için ise, yıllık gelir vergisi beyannamesi ve  vergi levhası taşıt kredisi için gerekli evraklar arasındadır.
● Satın alınacak otomobilin, sıfır kilometre olması durumunda, otomobilin
proforma faturası gereklidir.
Kredi kartı borcunuzun sadece asgari tutarını ödemek bir süre sonra kredi borcunuzu ödeyemeyeceğiniz bir boyuta getirir. 3 dönem üst üste kredi kartınızı hiç ödememeniz halinde ise hakkınızda yasal takip başlatılır. Borcun sadece asgarisini ödemek de, asgari tutardan daha az ödemek de kredi kartı borcundan yasal takibe girmek de kredi notunuzu düşürür.
İleride yapacağınız kredi ve kredi kartı başvurularının olumlu sonuçlanabilmesi için ödemelerinizi düzenli şekilde gerçekleştirerek kredi notunuzu yüksek seviyede tutmanızı tavsiye ederiz. Yasal takibe girmemek için kredi kartı borcu nasıl ödenir diye düşünüyorsanız bankanızdan kredi kartı yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.
Taşıt kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişebildiği gibi piyasaların durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Ayrıca sıfır otomobil ve ikinci el taşıt kredisi faiz oranları da birbirinden farklı olabilir. HangiKredi taşıt kredisi hesaplama aracını kullanarak güncel taşıt kredisi faiz oranları ile araç kredisi hesaplaması yapabilir, bankaların ürünlerini karşılaştırabilir ve bankalara online taşıt kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.

 
Ev kredilerinde tahsis edilen dosya masrafı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğe göre kredi tutarının binde 5’ini  geçemez. Yani 100.000 TL’lik bir konut kredisinin dosya masrafı en fazla 500 TL olabilir. Dosya masrafsız konut kredisi kullanmak ise tamamen bankanın inisiyatifinde. Zaman zaman kredi veren bankalar bu yönde kampanya yapabiliyorlar. Yine ev sahibi olmak için bütçe hesaplaması yaparken dosya masrafını da hesaplamalarınıza dahil etmenizde fayda var.

İhtiyaç kredisi alabilmek için kredi notunun yüksek olması gerekiyor. Bankaların ödemeler konusunda güvence olarak gördüğü kredi notu, daha önceden aldığınız kredilerin ya da kredi kartı borçlarının ne kadar düzenli ödendiğini gösteren bir referanstır. İhtiyac kredisi başvurularında, kredi skoru 1500-1U00 arasında olan kişiler kolaylıkla kredi çekebilir. 1100-14UU kredi notunda kalan kişiler az riskli görülürken, 10UU altında notu olanların kredi alabilme olasılığı oldukça düşük. Kredi notu 0 olanların ise kredi başvurusu kesinlikle onaylanmıyor. Kredi notu aralıklarının tam açılımları ise şöyle:

0-GUU          En Riskli
700-10UU     Orta Riskli
1100-14UU    Az Riskli
1500-1GUU   İyi
1700-1U00    Çok İyi