Kredin.com Yazarları
15.03.2024

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Finansal durumunuz bazen hayatın hızına yetişemeyebilir. Bu gibi durumlarda bankalar size yardımcı olur. Onlarca bankanın sayısız teklifini değerlendirerek kendinize uygun bir kredi seçeneği bulabilirsiniz. Aldığınız kredi ile ihtiyaçlarınızı hızla giderir ve hayatı ertelemek zorunda kalmazsınız. Ancak kredi çekebilmek için şartları karşılamanız gerekir. Bu şartlar bankaya veya çekmek istediğiniz kredi türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak mutlaka karşılamanız gereken birtakım genel şartlardan söz etmek mümkündür. Kredi çekmek için şartlara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

 
  • Kanunen reşit olmak
  • Belgelenebilir gelir sahibi olmak
  • Minimum üç ay sigortalı olmak
  • Kredi notunun risksiz grupta yer alması
 

18 yaş, kredi çekme şartlarından ilkidir. Resmiyette reşit olmadan yaptığınız kredi başvuruları reddedilir. Sigortalı ve bordrolu çalışanlar için 18 yaşında kredi çekmek mümkündür. Ancak bu sigortanın kredi başvuru tarihinden en az 3 ay önce başlamış ve devam ediyor olması gerekir. Hatta bazı bankalar asgari süreyi 6 ay olarak belirlemiştir. Kredi çekmek için şartların sonuncusu risksiz bir kredi notuna sahip olmaktır. Kart ödemelerini düzenli yapmak, geçmişte alınan kredi taksitlerini disiplinli yatırmak ve güncel finansal durumunuzu dengeli olması gibi özellikler, kredi notunuzu olumlu yönde etkiler.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuruda bulunduğunuz bankanın nezdinde kredi çekmek için şartları karşılarsanız ön onaydan geçmiş olursunuz. Yani normal şartlarda 18 yaşın üzerindeki en az 3 veya 6 aylık maaşlı, sigortalı ve risksiz kredi notuna sahip tüm çalışanlar ön onaydan geçer. Ön onaydan geçtikten sonra gerekli tüm belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde bankaya ibraz etmeniz gerekir. “Bankadan ilk defa kredi çekmek istiyorum” diyenler, gerekli belgeleri öğrenmek için aşağıdaki listeye göz atabilirler.

 
  • Kimlik belgesi: Nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet kullanılabilir.
 
  • İkametgâh: Muhtarlıktan alınan ikâmetgâh belgesi veya başvuran adına düzenlenmiş herhangi bir fatura kullanılabilir.
 
  • Gelir belgesi: Çalışanlar için bordro veya imzalı mühürlü maaş yazısı gerekir. Serbest meslek sahipleri için ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve bilanço tablosu gereklidir. Çiftçiler için çiftçilik belgesi, arazi tapusu ve müstahsil makbuzu istenir. Emekliler için emekli maaşının yatırıldığı hesap cüzdanı talep edilir. Kira geliriyle geçinenlerin ise tapu, kira sözleşmesi ve kiranın düzenli ödendiğini gösteren hesap hareketlerini içeren belgeyi ibraz etmeleri gerekir.
 
  • SGK hizmet dökümü: Bu belge kişinin çalışma durumu göstermesi, dolayısıyla krediyi geri ödeme imkânı olup olmadığını göstereceği için talep edilir.
 

Tüm bankalar tarafından istenen genel belgeler bunlardır. Ancak bazı banka şubeleri sizden kefil isteyebilir. Ayrıca yüksek meblağlı kredi başvurularında hayat sigortası yaptırmanızı da talep edebilirler. Talepleri ve tüm belgeleri tamamladığınız takdirde kredi alma şartlarını karşılamış olursunuz. Geriye sadece başvurunuzun sonucunu beklemek kalır.

Kredi Kullanım Terimleri: İpotek, Rehin, Haciz

Resmî kredi şartları arasında sayılmasa da bazı terimleri bilmek size avantaj sağlar. Örneğin banka, borcunuza yani aldığınız krediye karşılık bir taşınmazı ipotek edebilir. Bu taşınmazlar çoğunlukla ev, araba veya arsadır. Böylece banka kendine güvence sağlar. Borç ödenmediği takdirde ipotek edilen mülkün kullanım hakkı bankaya geçer. İpotek alternatifi, yeterli kredi notuna sahip olmayan müşteriler veya yüksek meblağlı krediler için ortaya çıkar. 

 

Rehinin ipotekten farkı taşınır mallar için geçerli olmasıdır. Banka, borcun ödenmemesi halinde tahsis edilmek üzere birtakım mallara el koyabilir. Haciz hem taşınır hem de taşınmaz mallar için geçerlidir. İcra takip sürecinin kesinleşmesiyle beraber ortaya çıkar. Borç ödenmediği takdirde adlî ve idarî makamlar tarafından verilen kararla alacaklının borcuna karşılık gelen mal ve mülkler haczedilir. Borç tamamen ödendiğinde haciz kaldırılır.


 
Paylaş

Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar

Avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi hesaplamak ve bankalara tüketici kredisi
başvurusunda bulunmak kredin.com’da güvenli ve ücretsiz!

Yapı Kredi
Akbank
Garanti BBVA
QNB Finansbank
Denizbank
ING Bank
EnPara
İş Bankası
Cepteteb
Teb
Alternatif Bank
Vakıfbank
ICBC Turkey
Anadolubank
Fibabanka
Halkbank
Ziraat Bankası
Burgan Bank
İkinci el araba kredisinde, bankadan bankaya değişiklik gösterebilmekle birlikte yaş sınırı uygulaması vardır. Genellikle 8 yaşa kadar olan araçlar için ikinci el taşıt kredisi kullandırılır ancak bankanın kararı doğrultusunda daha üst yaşlardaki araçlar için de kredi verilebilir. Ayrıca yaş sınırı, kredinin vadesine göre de değişiklik gösterebilir.
 
Taşıt kredisi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için taşıt kredisi şartlarını eksiksiz sağlamanız gereklidir. Taşıt kredisi alabilmek için gereken öncelikli şart 18 yaşından büyük olmak. Eğer bu şartı sağlıyorsanız aranacak ikinci şart belgelenebilir bir gelire sahip olmanız olacaktır. Ayrıca sigortalılık süresi de bankalar   için önemli. Bankadan bankaya değişiklik gösterebilmekle birlikte girişi minimum 3 ay önce yapılmış olup hala devam eden sigorta kaydınızın olması gerekmektedir.
Araba kredisi çekme şartlarından bir diğeri kredi notu. Tüm kredi türlerinde olduğu gibi taşıt kredisinde de kredi notunuz belli bir seviyenin üzerinde olmalıdır. Kredi borcundan dolayı kredi siciliniz bozuksa başvurunuz onaylanmayacaktır. İkinci el araç kredilerinde, araç yaş sınırı olduğundan almak istediğiniz araç bankanın belirlediği sınıra uygun olmalıdır. İkinci el taşıt kredisi başvurusunda bulunacaksanız bankanın belirlediği yaş sınırını öğrenmenizde fayda var.
Peşinatsız ev kredisi ise inşaat firmaları ve bankaların yaptığı bazı anlaşmalar ile mümkün olabiliyor.İkinci cevap ise yasal olarak, aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı hane gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Buna bağlı olarak almak istediğiniz konut kredisinin aylık taksit tutarı, hanede gelir sahibi  olan herkesin toplam aylık kazancının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde belirlenir. Almak istediğiniz kredi dışında ödemekte olduğunuz başka bir kredi varsa, o krediye ait aylık taksit tutarı da bu hesaba dahil edilir.Tüm bunların yanı sıra kredi onayı alabilmenizdeki en önemli kriter kredi notu ve kredibiliteniz. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda banka kredi geçmişinizi inceleyerek ne kadar kredi kullanabileceğinize bu bilgiler ışığında karar verir.Tüm bunların yanı sıra kredi onayı alabilmenizdeki en önemli kriter kredi notu ve kredibiliteniz. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda banka kredi geçmişinizi
inceleyerek ne kadar kredi kullanabileceğinize bu bilgiler ışığında karar verir.Çekebileceğiniz maksimum kredi miktarı, gelirinizle doğru orantılıdır. Aylık taksitlerin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmeyecekşekilde düzenlenir. Alabileceğiniz maksimum konut kredisi de hane gelirinizin %50’si kadar olabilir.
Konut ve Ev Kredileri İçin Gerekli Evraklar 2023;
● Başvuru formu
● Kimlik belgesi
● Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da vergi levhası)
● Serbest mesleğe sahip olanlar için ilgili meslek kuruluşundan alınmış
üyelik belgesi fotokopisi
● Şirket sahipleri için şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret
sicil gazetesinin fotokopisi
● Yapımına henüz başlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat
ruhsatı (bu noktada konut projesi ile bankanın anlaşması olması gerekmekte.)
● Yapımı henüz tamamlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat ruhsatı ve kat irtifakı belgesi
● Tamamlanmış binalardan alınacak konutlar için kat mülkiyeti tapusu fotokopisi
● Ekspertiz raporu (bankanın anlaştığı bilirkişiden hizmet alabileceğiniz
gibi kendiniz de dışarıdan bir bilirkişi tutabilirsiniz.)
 

Konut kredisi yapılandırma en basit anlatımıyla mevcut kredi borcunun, yeni bir kredi ile baştan planlanmasıdır. Yeniden yapılandırmada, o gün geçerli olan kredi yapılandırma faiz oranları ile hesaplanmış yeni bir ödeme takvimi oluşturulur.Duruma göre taksit tutarları artabilir ya da azalabilir. Genellikle iki durumda yapılır:
● Güncellenen konut kredisi faiz oranları, kredinin kullanıldığı dönemdeki faiz oranlarından düşük olması durumunda tüketicinin talep etmesi ile,
● Kredi borcununun ödenememsi ve U0 günlük sınıra gelinmesi durumunda bankanın önerisi ile.
Borcunuzu ödemekte zorluk yaşıyorsanız bankanızla görüşerek kredi yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.Konut kredinizi ödemekte zorluk yaşıyorsanız yapılandırarak aylık taksit tutarınızın düşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer U0 günlük gecikmeniz varsa yasal takibe girersiniz. Yasal takibe girmeden önce banka size yapılandırma teklif eder.  Bu olanaktan yararlanarak kredinizi yapılandırabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir zamanda da bankanızla görüşerek yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bu noktada belirtmek isteriz ki yapılandırma faiz oranları güncel faiz oranlarından ayrı belirlendiği için konut kredisi faizlerinin düşmesi, yapılandırma faiz oranının da düşeceği anlamına gelmez.