Kredin.com Yazarları
01.03.2024

İhtiyaç Kredisi Nedir ve Kimler Faydalanabilir?

İhtiyaç Kredisi Nedir ve Kimler Faydalanabilir?

Değişen yaşam koşulları zaman zaman tüketim ihtiyaçlarını artırır. Böyle zamanlarda bankalar, kredi sistemleriyle size yardımcı olur. Siz de “İhtiyaç kredisi nasıl alınır?” veya “İhtiyaç kredisi en fazla ne kadar çekilebilir?” gibi sorulara cevap aramaya başlarsınız.

 

İhtiyaç kredisi, bankalar tarafından verilen bireysel borçlardır. Bu borcu şahsınız adına aldığınız için çoğunlukla bireysel ihtiyaç kredisi olarak da adlandırılır. Konut veya taşıt kredilerinden farklı olarak bu borçların kullanım alanı banka tarafından belirlenmez. Müşteri aldığı krediyi dilediği alanda kullanabilir. Eğitim, tatil, giyim, seyahat ve yol gibi ihtiyaçlar, bu kredinin kullanıldığı alanların başında gelir. Müşterinin tarafına tahsis edilen tutar ile genel gereksinimlerini gidereceği varsayıldığı için bu borçlandırmanın adına ihtiyaç kredisi denir.

 

İhtiyaç kredisi sayesinde hayatınızı ertelemek zorunda kalmazsınız. Acil ihtiyaçlarınızı veya isteklerinizi hemen yerine getirirsiniz. Geri ödeme için ise bankanız ile bütçenize uygun bir plan hazırlarsınız. Bankanızın uygun gördüğü erteleme süresi, vade ve faiz oranlarıyla geri ödeme planınıza sadık kalırsınız. Vade ve faiz oranları çoğunlukla kredi notuna bağlı olduğundan müşteri özelinde değişkenlik gösterebilir.

 

İhtiyaç kredisinden faydalanmak için öncelikle 18 yaşından büyük olmanız gerekir. Diğer koşullar bankaya göre değişir. Ancak genel olarak kayıtlı bir meslek sahibi olmanız ve haciz kaydı taşımamanız beklenir. Kredi itibarınız da bu durumu etkiler. Kredi notu yüksek olan kişilerin söz konusu avantajdan faydalanması daha kolaydır. Kart ödemelerini düzenli yaparak ve tüm bankalardaki finansal durumunuzu dengede tutarak kredi notunuzu yükseltmeniz mümkündür.

Maaşınıza Göre İhtiyaç Kredisi Hesaplama Yöntemleri

“İhtiyaç kredisi ne kadar çekilir?” sorusunun cevabı büyük ölçüde kişiye özeldir. Dolayısıyla ne kadar kredi alabileceğinizi tahmin etmek için bir hesaplama yapmanız gerekir. Bu hesaplama, belgelenebilir hane gelirine göre yapılır. Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yarısını geçmemelidir. Bu hesaplamada hane ifadesi ile kendi kurduğunuz aile kastedilir. Yani yalnızca sizin ve varsa eşinizin aylık geliri hesaplanır. Bekarlar için hane geliri, aldıkları aylık maaşı temsil eder. 

 

“İhtiyaç kredisi ne kadar çekebilirim?” sorusu, yalnızca maaşınıza göre hesaplama yapmakla cevaplanmaz. Güncelde ödemekte olduğunuz farklı bir kredi varsa alabileceğiniz tutar değişebilir. Elbette genel finansal durumunuz ve geçmişteki mâli harkeketleriniz de söz konusu tutarı belirlemede etkilidir. Aynı zamanda “İhtiyaç kredisi en fazla ne kadar çekilir? sorusunun cevabının müşterisi olduğunuz veya seçtiğiniz bankanın koşullarına göre de değişebileceğini unutmamanız gerekir.

İhtiyaç Kredisi Miktarına Göre Maksimum Vade Seçenekleri

“İhtiyaç kredisi en fazla ne kadar vade sunar?”, kafaları kurcalayan bir diğer sorudur. İhtiyaç kredilerinin vade seçenekleri yasal olarak belirlenir. Belli bir üst sınıra tabi olan vadeler, bankaların insiyatifine göre kısaltılabilir. Ancak uzatılamaz. Yasal sınırlamalara göre ihtiyaç kredisi ne kadar çekilebilirse vadesinin de o derece kısalacağını söylemek mümkündür. Yani kredi meblağı ile vadesi ters orantılıdır. Bunun sebeplerinden biri, geri ödemeleri garantiye almaktır. Bireylerin ihtiyaçları ve geri ödeyebilecekleri kadar kredi almaları ve paranın değeri değişmeden borçlarını kapatmaları da diğer sebepler arasında sayılabilir.

 

Yasal vade sınırlamalarına göre 50.000 TL ve altındaki tutarlar için maksimum vade 36 aydır. 50.000 TL ila 100.000 TL aralığındaki krediler için en uzun vade 24 aydır. 100.000 TL’nin üzerindeki tutarlar için maksimum vade 12 aydır. Yani yasal olarak hiçbir bankanın 36 ayın üzerinde vade sunması mümkün değildir. Ancak bankalar erteleme kampanyalarıyla ilk birkaç ay geri ödemesiz kredi verebilirler. Yine de genel olarak aldığınız krediyi 3 sene içinde kesinlikle geri ödemeniz gerektiğini bilmeniz size fayda sağlar.


 
Paylaş

Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar

Avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi hesaplamak ve bankalara tüketici kredisi
başvurusunda bulunmak kredin.com’da güvenli ve ücretsiz!

Yapı Kredi
Akbank
Garanti BBVA
QNB Finansbank
Denizbank
ING Bank
EnPara
İş Bankası
Cepteteb
Teb
Alternatif Bank
Vakıfbank
ICBC Turkey
Anadolubank
Fibabanka
Halkbank
Ziraat Bankası
Burgan Bank

Taşıt kredisi çekmek için kefil, olmazsa olmaz bir şart değil. Kredi notu sisteminin getirdiği kolaylık sayesinde banka zaten sizing ödeme performansınızla ilgili ve borcunuzu ödeyip ödemeyeceğinizle ilgili genel bir fikre sahip olup başvuruyu buna göre değerlendiriyor. Ancak yine de bazı durumlarda banka kefil talep edebilir.
 
Araba kredisi hesaplaması yaparken bütçenizin dengesini kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Araba sahibi olmak isterken doğru oluşturulmamış bir otomobil kredisi ödeme planı nedeniyle zor günler yaşayabilirsiniz.Taşıt kredisi faiz oranı, sigorta giderleri, dosya masrafı vb maliyet kalemlerinin yanı sıra KKDF ve BSMV gibi vergi giderlerini de hesaplamalısınız.
Unutmamanız gereken bir diğer husus ise satın almak istediğiniz arabanın, araç kredisinin geri ödemesi süresince, başvuruda bulunduğunuz bankanın ipoteği altında olacağıdır. Yani son taşıt kredisi taksidini ödenmeden araç üzerinde tam hakka sahip olamazsınız. Örneğin aracınızı satmak isterseniz, önce bankanın onayını almanız gerekir.
Peki krediyi kullanmaktan vazgeçerseniz ne olur? Diyelim ki araba kredisi hesaplaması yaptınız, taşıt kredisi faiz oranlarını inceleyip araç kredilerini karşılaştırdınız ve bütçenize en uygun taşıt kredisine başvuruda bulundunuz.İlgili banka da otomobil kredinizi onayladı fakat siz kullanmaktan vazgeçtiniz. Yasal olarak 14 gün içerisinde aynı bankaya durumu bildirmek suretiyle, hiçbir cezai işleme maruz kalmadan kredinin kullanımını iptal edebilirsiniz.Dahası, araç kredisini kullanmış olsanız dahi yine 14 gün içerisinde vazgeçebilirsiniz. Yalnız bu sefer geçen süre kadar, ana para için faiz ödemesi yapmanız gerekir. HangiKredi´den hızla sıfır otomobil kredisi hesaplama işlemi yaparak en uygun araç kredisi seçeneğine ulaşabilirsiniz. Böylece herhangi bir cayma durumunda daha az faiz ödersiniz.
Peşinatsız ev kredisi ise inşaat firmaları ve bankaların yaptığı bazı anlaşmalar ile mümkün olabiliyor.İkinci cevap ise yasal olarak, aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı hane gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Buna bağlı olarak almak istediğiniz konut kredisinin aylık taksit tutarı, hanede gelir sahibi  olan herkesin toplam aylık kazancının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde belirlenir. Almak istediğiniz kredi dışında ödemekte olduğunuz başka bir kredi varsa, o krediye ait aylık taksit tutarı da bu hesaba dahil edilir.Tüm bunların yanı sıra kredi onayı alabilmenizdeki en önemli kriter kredi notu ve kredibiliteniz. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda banka kredi geçmişinizi inceleyerek ne kadar kredi kullanabileceğinize bu bilgiler ışığında karar verir.Tüm bunların yanı sıra kredi onayı alabilmenizdeki en önemli kriter kredi notu ve kredibiliteniz. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda banka kredi geçmişinizi
inceleyerek ne kadar kredi kullanabileceğinize bu bilgiler ışığında karar verir.Çekebileceğiniz maksimum kredi miktarı, gelirinizle doğru orantılıdır. Aylık taksitlerin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmeyecekşekilde düzenlenir. Alabileceğiniz maksimum konut kredisi de hane gelirinizin %50’si kadar olabilir.
Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödemediğinizde borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. Bir takvim yılı içinde, kredi kartı borcunuzun asgari tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına, üç kez üst üste ödemezseniz hem nakit kullanımına hem de mal ve hizmet alımına kapatılır. Bu noktaya geldiğinizde dönem borcunun tamamını ödeyene kadar kredi kartınız kullanıma açılmaz. Ayrıca U0 günlük bir gecikme yaşandığında yani 3 dönem üst üste ödeme yapmadığınızda hakkınızda yasal takip başlatılabilir. Yasal takip sonucunda ise genellikle maaş haczi kararı çıkmaktadır. Ödeme yapmadığınız süre boyunca borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder.
 
En uygun konut kredisini bulmak için hesaplama yaparken yalnızca faiz oranı ile
kredinin toplam maliyeti belirlenemez. Çünkü konut kredilerinde ilave olarak şu
ücretlendirmeler de yer alır:
● Dosya masrafı
● Ekspertiz bedeli
● İpotek tahsis bedeli
● DASK ücreti
● Konut sigortası bedeli
● Hayat sigortası ücreti
● Ferdi kaza sigortası ücreti
● Hesap işletim ve ekstre ücretleri
Bunlara ek olarak eğer bir erken ödeme gerçekleşirse burada ceza söz konusu olabiliyor. Yani ev kredisi taksitlerinizin tamamını vadesinden önce ödemek isterseniz, ödemek istediğiniz tutarın en fazla %2 oranında ceza ödeyebilirsiniz. Bu durum, kredi veren bankanın inisiyatifinde. En ucuz ev kredisini bulabilmek için tüm bu etmenleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.